Löwenstein László-díj

2013. december 18.: 
Ifjúsági playback-színházi díj eredményei

A Löwenstein László (Peter Lorre) nevét viselő ifjúsági playback-színházi díjra első alkalommal 2013-ban pályázhattak 10 és 20 év közötti, playback-színészként aktív fiatalok, akik a színházhoz kapcsolódó alkotásokkal jelentkezhettek (lásd lentebb, november 2-ai bejegyzésünket!)
   A megadott határidőig három pályázat érkezett:

Bódi Dávid (Kavicsok, Alsónémedi),
Pataki Kitti (Élményszínház, Békéscsaba),
Magmakamra Műhely (Budapest),

amelyeket december 2-ai bejegyzésünkben mutattunk be!
   Az idei, Pénzes Gábor és Tóth Attila Ricsi alkotta zsűri úgy döntött, hogy mindhárom beérkezett pályázatot díjazza, egyenként 25 000 Ft értékben.
   A 75 ezer Forintos díjalapot három szervezet egyenlő arányban ajánlotta fel: a Józan Babák Egyesület, a Közép-európai Improvizációs Színházi Műhely Egyesület és a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány.
   A pályázók az elnyert összeget térítésmentesen látogatható programok (tréningek, próbák, előadások, coaching) járulékos költségeire (kizárólag utazás, étkezés, szállás) fordíthatják. A programokon való ingyenes részvétel lehetőségét playback-színházban aktív emberek, társulatok ajánlották fel, akik a következők:

A Kör (Bánki László, Rózsa Dániel, Tóth Ildikó);
Áttűnések Improvizációs Színpad;
Dr. Jakab Julianna;
Józan Babák Klub Playback-színháza;
Kölcsey Ferenc Gimnázium;
Még 1 Mesét Akciócsoport;
Rögtönzések Színháza mint Üveggyöngyjáték.

A programok részletes tartalmáról, helyéről, idejéről 2014 első negyedévében a nyertesek és a felajánlók bevonásával fogunk egyeztetni.
   A felajánló szervezetek nevében, ezúton köszönjük a pályázók és a programok felajánlói részvételét. Terveink szerint, a megvalósulásról jövőre rendszeres hírekben fogunk beszámolni.

Zsűri és Szervezők

A zsűri: Pénzes Gábor és Tórh Attila "Ricsi" (b); kiállított pályaművek (j). 

Pályázók: Bódi Dávid "Yoda" (b); Magmakamra Műhely tagjai (j).

 A díjazottakat programjaikon fogadó csoportok képviselői.


2013. december 2.: 
Beérkezett pályázatok

Két kerámia a Magmakamra Műhelytől (Budapest):
1. Szobor-szobor (Huszárik Petra, Károlyi Gábor, Schmidt Bálint, Tárász Manon, Turbék Marcell);
2. Playback-torta (Szalay Anna).
(Alkotók egyben a 1082 Budapest, Üllői út 76. címen található Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola tanulói.)
Oktató: Horgosi Lea. Fotó: Dobos Zsuzsa (Szobor-szobor), Oberth József (Playback-torta).Bódi Dávid „Yoda” (Kavicsok, Alsónémedi):
1. Színházi maszk rajza;
2. Playback-színházi képekkel borított kockák.Pataki Kitti (Élményszínház, Békéscsaba):
Fényképes tudósítás playback-előadásról (2013. augusztus 22-ei blogbejegyzés).


2013. november 2.: 
Pályázati felhívás 10 és 20 év közötti playback-színházi munkásoknak


Löwenstein László, alias Peter Lorre (Rózsahegy, 1904. június 26. – Los Angeles, 1964. március 23.) magyar származású amerikai színész, rendező.

Fiatalon elszökött otthonról, Bécsbe ment, ahol 18 évesen lépett először színpadra Moreno rögtönző színházában (Das Stegreiftheater).

Első híres alakítását Fritz Lang M – Egy város keresi a gyilkost című 1931-es filmje főszerepében nyújtotta. Hitler elől menekülve, Európában – többek között – Londonban élt, ahol Alfred Hitchcockkal is dolgozott, majd az Egyesült Államokba költözve, Hollywoodban lett sikeres filmszínész. Játszott például A máltai sólyom (1941, r: John Huston) és a Casablanca (1942, r: Kertész Mihály) című filmekben.
Pályázati felhívás 10 és 20 év közötti playback-színházi munkásoknak

A Józan Babák Egyesület és a Közép-európai Improvizációs Színházi Műhely Egyesület (KIMSzIM) 2013-ban, évi 25-25 ezer Forint díjat felajánlva, létrehozta a Löwenstein László-díjat, amelyet először 2013-ban nyerhet el két magyarországi, vagy bárhol, magyar nyelven (is) játszó playback-színházi fiatal színész.

Jelentkezési feltételek:
  • 2013. december 2-ai határidővel, pályázat benyújtása a jozanbabakklub@gmail.com elektronikus, vagy a Józan Babák Klub, 1384 Budapest, Pf. 750. postai címen;
  • A pályázat tartalmazza, hogy a jelölt már legalább 10 playback-előadáson szerepelt színészként (társulat, helyszínek, időpontok jelzésével), valamint bemutat egy playback-színházzal foglalkozó saját műalkotást (10 képből álló rajz- vagy fénykép-sorozatot, vagy egy 5000 karakter terjedelmű írást, vagy ezekhez mérhető egyéb művet);
  • A jelölt 1993. január 1-je és 2003. december 31-e között született.
A pályaműveket háromfős zsűri bírálja el, amely kétszer 25 000 Ft összegű, művészeti képzés költségeire felhasználható díjat ítél oda. Az eredményhírdetés és a díjátadó helye, ideje: Fogas Ház (Budapest VII. kerület, Akácfa utca 51.), 2013. december 14., 16 óra.


Kellemes alkotómunkát kíván a Józan Babák Egyesület és a KIMSzIM!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése