4. Jonathan Fox: Előszó

Két magyar, egy észak-amerikai, két latin-amerikai és egy ázsiai résztvevő fonódott össze nagyon eleven beszélgetésben, miközben a földre helyezett sárga papírlapra szegezték a tekintetüket, melyen „A playback-színház gyökerei Magyarországon” felirat volt olvasható. Az egész terem tele volt hasonló csoportokkal, akik szintén a magyar playback-színházi szcéna egy-egy szegmensét jelentő papírlap fölé hajoltak.
Elképesztő volt számomra, mennyi projektet jeleztek ezek a papírok – elegendőt ahhoz, hogy felszívják azt a nemzetközi vendégsereget, akik azért jöttek, hogy playback-színházat tanuljanak Magyarországon.
Egy kiemelkedő jelentőségű könyvet tart kezében az olvasó, az első könyvet, amit a playback-színházról magyar nyelven írtak. De még fontosabb az, hogy ez a kötet a magyar playback-színházi mozgalom hatókörének és érettségének első krónikája.
A könyv szerzői mindannyian saját területük vezető szakemberei, s ezek a területek a playback-színház széles alkalmazási lehetőségeit ölelik fel – a gyerekekkel folytatott munkától a szociális dialóguson át az álomszínházig.
Ez a kötet lehetővé teszi a magyar olvasók számára, hogy lemérjék, milyen eredményeket értek el a playback-színházzal az elmúlt 20 évben Magyarországon.
Azon az augusztusi napon külföldről érkezett résztvevők hallgatták magyar kollégáikat, hogy tanuljanak tőlük – ezek a sárga papírok ugyanis megjelenítették mindazt a rengeteg tanulmányt és munkát, melyek egyként azt célozták: mindenkinek legyen joga ahhoz, hogy elmesélje a saját történetét.
Melegen ajánlom, hogy mindezeket olvasd el e könyvben!

New York, 2013 szeptembereJonathan FoxNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése